Amblève en co

Volgens de toeristenslogans is de regio van de Hoge Ardennen waar Wanne in ligt Le Pays des Sources oftewel het Land van de Bronnen. Dat is zeker niet onterecht. In de Hoge Venen zijn de bronnen te vinden van de Ruhr (Roer), en de Amblève ontleent er haar water aan. Als het flink regent in de Ardennen veranderen de kalme beekjes al gauw in woeste stromen, waardoor de Amblève uitgroeit tot een kolkende rivier. In het stadje Spa (22 km) zijn de bronnen van het gelijknamige merk aanwezig, die ook te bezoeken zijn.

Vlakbij Wanne, op een kwartiertje lopenafstand, stroomt een idyllische beek door het dal. Het is een ideaal beekje voor kinderen (of volwassenen!) om te spelen: dammetjes bouwen, beek omleiden en ontdekken wat voor beestjes er leven.
Het beekje is grotendeels te volgen met een wandelpad en stroomt langs een prachtige oude watermolen voordat het in de Amblève uitkomt.

De Amblève is de grootste ‘beek’ in de omgeving. In de zomer is het een tamelijk brede, rustig kabbelende beek, maar in de winter is het een kolkende stroom die zich kronkelend door het landschap beweegt. In de lente en zomer kun je er kanoën, maar in de winter is het een wel erg avontuurlijke tocht.

Een andere mooie beek is La Warche ten noorden van Malmédy. Er loopt een goed wandelpad langs. Het komt uiteindelijk bij het oude kasteel Reinhardstein uit. Voor de vogelaars: bij de Warche komen grote gele kwikstaarten en waterspreeuwen voor.