Cultuur

Steden

Stavelot

Stavelot is van de verschillende stadjes in de omgeving misschien wel het leukst. Het is een oud stadje met veel geschiedenis (meer dan 1000 jaar), nauwe straatjes, een mooi plein en enkele leuke restaurantjes. In de zomer zijn er veel terrasjes waar je in de zon een lekker Belgisch biertje kunt drinken. Het meest in het oog springende gebouw is de oude abdij die onlangs geheel is opgeknapt. Er zijn nu diverse musea in gevestigd.
Lees meer op www.stavelot.be (Franstalig)

Malmédy

Het stadje Malmédy ligt op ongeveer 15 km afstand van Wanne. Het heeft een mooi oud centrum met leuke terrasjes en restaurants. Oorspronkelijk was het een Duitstalige stad, dus je kunt je er meestal ook in het Duits verstaanbaar maken.
Niet ver ten oosten van Malmédy bij Ovifat, ligt het kasteel Reinhardstein. De ruines van het kasteel uit de 14e eeuw is eind vorige eeuw schitterend gerestaureerd en zeer de moeite waard! Op veel zondagen is het geopend en is een (Nederlandstalige) excursie mogelijk. Check bij de lokale VVV voor de openingstijden.
Lees meer over Malmédy en de Duitstalige Oostkantons op www.eastbelgium.com (Nederlandstalig)

Luik

De meeste mensen denken dat Luik slechts weinig te bieden heeft. Dat is ook niet verwonderlijk. Tot voor kort liep de hoofdweg dwars door het ongezelligste deel van de stad. Het oude centrum van Luik blijkt bij nadere kennismaking heel aangenaam, een beetje Maastricht-achtig. Er zijn interessante musea (kunst) musea, mooie winkels en leuke cafés en restaurants.
Lees meer over Luik op www.liege.be (Nederlandstalig)

Musea

Wanne

In Wanne zelf is het kleine Musée de Wanne te vinden, met exposities over geografie, legendes, het Ardennenoffensief en andere thema’s die met de streek te maken hebben.

Stavelot

In de oude abdij van Stavelot zijn enkele musea gevestigd. Het grootste is het museum van het prinsdom Stavelot-Malmedy en geeft een beeld aan de (kunst)geschiedenis van de streek. Ook is er een raceautomuseum met auto’s van het circuit van Franchorchamps.
Lees meer over deze musea op www.abbayedestavelot.be (Nederlandstalig)

Vielsalm

Het museum Archéoscope du Pays de Salm geeft een overzicht van de geschiedenis (geologie, folklore, industrie etc) van de Salmstreek. Het museum is te vinden in het centrum van Vielsalm, vlakbij het station.
Verder is er nog een slijpsteenmuseum (musée de Coticule) over geologie en slijpstenen. Wie nog meer wil weten over de geschiedenis van de Salmstreek (klederdracht, Ardense huizen etc.) kan terecht in het Musée de l’histoire et de la vie salmiennes.