Wandelen

Veel mensen die in ons huis komen, zijn er vooral voor één ding: wandelen. Wanne is dan ook ideaal gelegen temidden van weilanden en bossen. Men kan direct vanuit huis talloze wandelingen maken, vaak zelfs zonder iemand tegen te komen. In Wanne en omgeving is men niet snel uitgewandeld.

Ontdek de omgeving met het wandelingenboek
Wie het landschap, de natuur of de cultuurhistorie van de streek wil leren kennen, kan dit het beste doen door de wandelingen uit het ‘Wandelboek in de omgeving van Wanne’ te lopen. Deze wandelingen zijn samengesteld door Wanne Roetemeijer, kenner van de streek, de historie en de flora en fauna. De wandelingen zijn, losbladig en geplastificeerd, mee te nemen vanuit zowel Le Moineau als Les Arondes. Ze zijn ook hieronder te downloaden als u ze zelf wilt uitprinten.
Bij de aangegeven wandelduur gaan we uit van een rustig (kinder)tempo. Stevige doorstappers zullen ontdekken dat de tochten ook sneller gemaakt kunnen worden.

Wandeling naar de speeltuin en bevers in Trois-Ponts (45 minuten)
Kleine wandeling met als hoogtepunt de redelijk grote speeltuin van het nabijgelegen Trois-Ponts en een goede plek voor het zien van bevers en de resultaten van hun activiteiten (omgeknaagde bomen, glijbanen, beverburcht etc.)
Download hier de wandeling

Wandeling naar een oude Keltische ruïne (45 minuten)
Deze wandeling is kort, maar door de geheimzinnige Keltische ruïne en een grot een echte aanrader om bijvoorbeeld met kinderen te lopen. Kunnen zij de molensteen vinden die ergens in het bos ligt?
Download hier de wandeling

Wandeling langs de beek bij Wanne (1 uur)
Dit is een ideale wandeling voor mensen die hier net zijn aangekomen en de omgeving willen verkennen. De wandeling voert naar het beekje in het dal, ongeveer een twintig minuten lopen. Ideale plek om te spelen en dammetjes te bouwen. ’s Avonds kans op ree en vos.
Download hier de wandeling

Wandeling naar de ‘Faix du Diable’ (Duivelslast) (1uur)
Fijne tocht over (vooral) rustige asfaltweggetjes naar een lokale, door legenden omgeven rotspartij, genoemd ‘Faix du Diable, oftewel Duivelslast. Een echte aanrader. Ook hier ’s avonds kans op ree en vos.
Download hier de wandeling

Wandeling naar Spineux (1,5 uur)
Mooie rondwandeling vanuit Wanne met fraaie uitzichten en afwisseling van bos en weide. Goede plek voor rode wouw, s’avonds ree en vos.
Download hier de wandeling

Wandeling naar de oude watermolen van Wanneranval (2 uur)
Afwisselende wandeling met steile hellingen, mooie beekjes, het leefgebied van de das en de oude watermolen van Wanneranval. Startpunt is het nabijgelegen Aisomont.
Download hier de wandeling

Wandeling bij Hénumont over de Grand Chemin de Luxembourg (2 uur)
Prachtige wandeling bij het mooie dorpje Hénumont, door bossen en weilanden. U volgt het traject van de door karren uitgesleten handelsweg Stavelot-Luxemburg. Kans op zwarte specht, edelhert, wild zwijn en notenkraker. Start- en eindpunt is de ‘fromagerie du Bairsou’ die heerlijke biologische kazen verkoopt (beperkte openingstijden).
Download hier de wandeling

Wandeling naar het hoogveentje bij Logbiermé (2-3 uur)
Wie geïnteresseerd is in hoogveenvegetatie (o.a. zonnedauw, beenbreek) moet zeker deze wandeling maken. De wandeling loopt vrijwel geheel door afwisselend loof- en naaldbos, met af en toe een mooie bosweide.
Download hier de wandeling

Wandeling bij Logbiermé naar grenspalen en ruigpootuilen (2,5-3 uur)
Een echte sparrenboswandeling door de uitgestrekte bossen van het naburige Logbiermé, op de voormalige grens met Pruissen. Een gebied met zwijnen, edelherten, zwarte spechten, notenkrakers en ruigpootuilen.
Wandeling beschikbaar in Le Moineau en Les Arondes

Wandeling naar Ennal over boerenlandwegen (3 uur)
Prachtige tocht over boerenlandwegen door het cultuurlandschap bij Grand-Halleux en Ennal, ca 5 km van Wanne. Het landschap van de rode wouw en de geelgors. Groot pluspunt is het leuke restaurantje in Ennal, Le Cabanon. Let wel op de openingstijden (zie internet).
Download hier de wandeling

Wandeling naar Croix Collin en Chateau Houvegnez bij Logbiermé (3-3,5 uur)
Flinke wandeling over de hoogten van Logbiermé. Sparrenbossen met kapvlaktes en chateau Houvegnez bepalen het beeld. Ook hier kans op wild zwijn, edelhert, notenkraker en zwarte specht.
Download hier de wandeling