Wanne

Hoog (480 m) op de heuvels van de Amblève ligt het monumentale plaatsje Wanne. In het midden van dit gehucht staat een kerk, met daaromheen ongeveer twintig huizen en boerenhoeven.

Aan de rand van het dorp staat een kasteel, het Chateau de Wanne dat nu als jeugdherberg voor wandelaars dienst doet. Winkels zijn er niet, daarvoor moet men in Trois Ponts of Stavelot zijn op ongeveer 6 km afstand.

Het dorp leeft vooral van de landbouw. Er zijn nog enkele boeren actief met melk- en vleeskoeien. Deze koeien grazen op de weilanden rond het dorp, soms ook in het weiland dat grenst aan de tuin van het huis.

Ook de bosbouw is belangrijk in het gebied. Rond het dorp liggen uitgestrekte naaldbossen, met af en toe stukjes loofbos.

Eens per jaar wordt het echt druk in Wanne als de wielercours ‘Luik-Bastenaken-Luik’ het dorp aandoet.

In het dorp is het kleine Musée de Wanne te vinden, met exposities over geografie, legendes, het Ardennenoffensief en andere thema’s die met de streek te maken hebben.

In Wanne is een uitstekend restaurant te vinden: la Métairie. In het seizoen hebben ze een uitgebreide wildkaart. Kijk voor meer informatie op www.lametaire.be

Koeien

Veel mensen ervaren koeien als het ‘summum van het plattelandsgevoel’. Zonder koeien is het landschap saai en kaal. Gelukkig zijn er in Wanne nog veel te zien. Soms staan ze op stal, maar meestal grazen ze in de weilanden rond het dorp. Er zijn melkkoeien (schonkig en vaak zwart-wit) en vleeskoeien (stevige dikbillen en meestal crèmekleurig of roodbruin).

De tuinen van Le Moineau en Les Arondes grenzen aan een weiland waar regelmatig koeien grazen. Onze gasten hebben dus een redelijke kans om vanuit de huiskamer of het terras te genieten van deze rustgevende grazers.